Akende pesu – 5 vihjet õnnestumiseks

21.03.2018 Oskari

Akende pesemisel on mitu väikest etappi ja see võib osutuda üllatavalt keeruliseks tegevuseks. Akende puhastamiseks nähtud vaev aga tasub end ära, kui tubades valgus muutub kirkamaks ja kevadpäike tuppa paistab. Väga määrdunud aknad võivad koguni 40% vähem valgust läbi lasta.

Akende pesu - Tallinna ja Tartu - Moppi.com puhastusteenused

1. Õige ilm akende pesuks

Akende pesu tasub teostada sobiva ilma korral. Väliseid aknaklaase ei tasu pesta pakasega või kui päike paistab otse peale. Päikesepaistel kuivab pesuvesi kiiresti aknaklaasile, jättes sinna hallid triibud. Külmakraadide puhul aga niiskus jäätub klaasile ja aknatihendite vahele. Lisaks võib probleemiks olla tänavatolmu üleskeerutav tuul, seda eriti linna piirkonnas. Üldiselt peetakse parimaks aknapesu ilmaks kergelt pilvist ja mitte tuulist ilma

2. Minu aknal on ribakardinad

Enne aknapesu tuleks puhastada ribakardinad. Seda tehakse nii: Keera ribakardinad kinni ja puhasta need hoolikalt kuiva või kergelt niiske lapiga mõlemalt poolt. Võid lisaks puhastada kas tolmuimeja või tolmupühkimiseks ettenähtud tolmuharjaga. Kindlasti välti ribakardinate puhastamist märja lapiga, kuna see jätab mustuse ja tolmu triipudena alles.

3. Aknapesuks vajalikud vahendid

– Ämber või kauss leotamiseks. Soe vesi parandab pesemistulemust, kuna see aitab eemaldada rasvaseid plekke.
– Pesuaine; näiteks nõudepesuaine või aknapesuaine
– Pühkimislina või aknapesija
– Aknakuivataja ehk kaabits
– Seemisnahk või spetsiaalne mikrokiudlapp akna läikeks. (Sobib ka ajaleht, kuid tasub tähelepanelik olla, et trükivärv võib rikkuda aknapiidad)

4. Aknapiidad ja –laud puhtaks

Pese aknapiidad, -põsed ja –laud enne klaaspindasid. Vajadusel puhasta tolmuimejaga aknaklaasi ümber olevad pinnad ja pese need seejärel niiske puhastuslapiga ja vajadusel kuivata. Kui mustust jääb raamidel olevatele pindadele võib see uuesti kergesti sattuda klaasidele kui hakkate neid pesema.

5. Pese aknad õiges järjekorras

– Alusta pesu välimisest klaasist (mis on tavaliselt kõige mustem), siis on teiste akende tulemus ka kohe näha, et ei jääks pritsmeid ega triipe pestud pindadele.
– Piserda aknaklaas suhteliselt märjaks ning vajadusel pese välimist klaasi mitu korda, et kõik mustus ja tolm saaks eemaldatud.
– Vaheta vajadusel pesuvesi, kui see on kas mahajahtunud või liiga mustaks saanud, et akna pesemisel juba määrib rohkem kui puhastab seda.
– Tõmba kaabitsa või kuivatajaga ühtlased ja ühesuunalised tõmbed kas vertikaalselt või horisontaalselt. Kuivata kaabits enne uut tõmmet alati ära, et märgasid triipe jääks vähem. Kaabitsat ei tasu liiga tugevasti vastu klaasi suruda.
– Kuivata aknaklaasi nurgad ja ääred seemisnahkse lapi või spetsiaalse aknapuhastamiseks mõeldud mikrokiudlapiga. Aknaklaase võib kuivatada kasutades ajalehepaberit.
– Lõpuks pühi niiskus aknalaualt ja muudelt pindadelt, kuhu seda on tekkinud..

Akende pesu - Tallinna - Moppi.com kodukoristus

Vihje! Aknaraamid võib ära rikkuda kasutades liiga kangeid aknapesuvedelikke või doseerides seda liiga palju. Sel juhul võib niiskusest ja tugevast pesuainest tekkida plekke või isegi mõrasid aknaraamidele. Aknaid ei pea loputama, kui kasutada tavalist nõudepesuainet ja seda doseerida vähe. Oluline on alati kuivatada aknaklaas ja selle raamid.

Moppi-puhastusteenindajad toovad alati kõik tarvikud aknapesuks ja koristamiseks kaasa. Tee oma argipäev lihtsamaks ja telli aknapesu professionaalidelt.