Millele keskenduda talvise kodukoristuse puhul?

07.02.2022 Sten

Kindlasti on üsna pea see aeg, mil sa oma kodus kriitilisema pilguga ringi vaatad ja aeg planeerida üks mahukam kevadine kodukoristus.

Millised on aga sinu koristamisharjumused talvisel perioodil?

Talve eripäraks on see, et väljas on enamasti kas märg, porine või lumine ning paratamatult tassime osa sellest jalgadega ka oma koju. Talv on ka külmim aastaaeg ning sellega seoses ei ole me nii altid aknaid avama ja tube korralikult tuulutama (müts maha nende ees, kes seda olenemata kõrgetest energiahindadest siiski teevad!). Talvel oleme me ka suuresti päikesevalguse defitsiidis ning kodune tolm, plekid jms ei hakka nii teravalt silma.

Usun, et oled nõus, et just talvel veedame me keskmisest rohkem aega oma kodus, mistõttu on meie tervise seisukohast oluline, et ka meie kodune õhk oleks alati värske ning kogu majapidamine puhas. Nii võtame me pisikutelt ja bakteritelt võimaluse vohada ning olgem ausad – eks ka silmale mõjub puhas ja korras kodu paitavalt.

Mõtlesin jagada paari soovitust, kuidas ka talvel oma kodu mõnusalt puhta ja nauditavana hoida.

Olenemata välistemperatuurist – tuuluta tube! Kui see tundub ebamõistlikuna, siis tee seda vähemalt enne magamaminekut oma magamistoas. Puhtam ja jahedam õhk toob parema une. Paremal unel on aga lõputult palju kasutegureid!

Kui vähegi kannatab ning piisavalt rammu, siis võiksid aeg-ajalt mööblit nihutada ning mööbliesemete alumistelt ja/või tagumistelt külgedelt tolmuimeja või -harjaga tolmu võtta. Mööbli alumised küljed on magnetiks tolmurullidele, juuksekarvadele ja muule mustusele ning oleks mõistlik takistada selle tolmu õhku kandumist.

Meie kodudes on palju suuremaid ja väiksemaid horisontaalseid pindasid, mis tolmu koguvad – siseuste raamid, seinapaneelid, seintel rippuvad pildiraamid, põrandaliistud, lülitid, pistikupesad, kõiksugu andurid ja termostaadid, valgustid, monitorid ja elektroonikaseadmed, raamatud riiulitel jpm. Mujal majapidamises tolmu pühkides, käi ka need pinnad tolmuharjaga üle.

Puhasta koduseadmeid ja küttekehi!

Sulata külmikusse tekkinud jää ning kui pääsed ligi külmiku tagumisele küljele, siis tasuks kindlasti puhastada ka kapi taga või põhjas olevad kondensaatori mähiseid.

Nende puhastamine aitab sinu külmikul tõhusamalt töötada ja seeläbi pikendada selle kasutusiga.
Kindlasti ühendage kapp enne puhastama asumist vooluvõrgust lahti. Mähiste puhastamiseks kasuta kas tolmuharja või spetsiaalse otsikuga tolmuimejat.

Aeg-ajalt tasub ka küttekehade pealsed ja vahed tolmuharjaga üle käia ning sinna kogunenud tolm kokku koguda. Tolm küttekehal annab kogu majapidamisele spetsiifilise lõhna ning rikub õhukvaliteeti.

Kui pühid raamaturiiulitelt tolmu, siis ära unusta raamatuid puhastada! Tolm kahjustab raamatuid. Et vähendada tolmu mõju, tasub raamatud asetada riiulile tihedalt. Samas suuruses raamatute asetamine kõrvuti on heaks kaitseks tolmu vastu ja on ka silmale hea vaadata.

Paar korda aastas tasub raamatud kappidest välja tõsta ning neid õrnalt tolmuimejaga puhastada. Kui juba raamatuid puhastama asud, siis ära unusta ka riiulite ja kappide sisepindasid puhastada.

Kui tunned, et su kodu vajaks ka talvel põhjalikumat puhastuskuuri, kuid koristamise jaoks ei jätku sul aega või piisavalt tahtmist, siis Moppi puhastuseksperdid saavad sulle appi tulla.
Võta meiega ühendust ja küsi pakkumist!